Return to site

Fiatalság bolondság/boldogság - Hogyan álljunk neki első otthonunknak

Elsősorban saját tapasztalatok alapján 20-as éveikben járó fiatal családok figyelmébe ajánlom ezt a blog sorozatot, akik felújításra és egy adag hitelre adják fejüket.

Számos fontos pillanat és döntés van egy ember életében. Mint minden fontos döntés általában jelentős pénzráfordítást és sok utánajárást igényel. Ilyen egy ingatlan vásárlás is. Főként, ha ez az első saját otthon lesz. A blog sorozat ezen részében az kezdő legfontosabb kérdéseket fejtem ki:

  • Hogy álljunk neki az ingatlan keresésének
  • Igények, szempontok
  • Ingatlan keresés

Nos, első és legfontosabb egyik tényező az a bizonyos összeg, amit rátudunk szánni. Nagyon fontos ezt jól átgondolni, mert ha álmodozni kezd az embere, mielőtt megnézi, mekkora keret áll rendelkezésre, már is meghaladta az összeg körülbelül kétszeresét. Természetesen kell, hogy legyen állom otthon a fejünkbe, de muszáj realizálni a dolgokat már az elején.

broken image

Tanácsom a következő, üljetek le párotokkal és mielőtt a megtakarításotokat megszámoljátok, nézzétek meg mennyi egy hónapban a kiadásotok. Szerencsére vannak interneten olyan programok ahol ezt tudjátok vezetni. Vagy akár egy kis Excel ismeret segítségével magatok is készíthettek költségvetési táblázatott. Ha meg van a havi alapkiadás, számoljatok az extrákkal ( ha vannak) mint például a hobby, szórakozás, nyaralás… Majd gondoljatok bele mennyire biztos a havi jövedelem, mennyit tudtok félretenni.

Ha a költségvetés megvannak, akkor jöhet a kívánság lista :)

Írjatok szintén egy listát mit szeretnétek. Nekünk a következők voltak a listán:

  • minimum 90 nm
  • 3 szoba
  • nappali
  • udvar
  • ha lehet fedet garázs
  • konyhát lehessen egybe nyitni az étkezővel
  • legyen vakolt a ház (számomra fontos volt, hogy ha felújítandó ingatlant veszünk, akkor is legalább legyen vakolva, ugyanis a több mint 5-10 éve időjárásnak kitett tégla már nem azokkal a tényezőkkel bír, mint mikor épült)
  • barkács műhelynek legyen hely

Ez a lista a tervezés keresés folyamán bővülni, csökkenni fog. Nekünk is volt olyan amit ehhez hozzá írtunk vagy épp feladtunk volna. De egy kiindulási alapnak jó volt, hogy mit keressünk.

Ezek alapján már a helyszínt kellet leszűkíteni, hogy a lista alapján adott kerületekben/ településeken mennyiért és milyen állapotú ingatlanok érhetőek el. Mi először Budapest külső kerületei néztük, ahol kertes ingatlanok vannak. De rájöttünk a pénztárcánkat meg se közelítik az árak. Majd egy barátnőmék a Pilisbe költöztek valamint volt munkám és kirándultunk is rengeteget arra. Beleszeretünk a szép tájba. Miután megvan a környék fontos szempont, hogy milyen az infrastruktúra, a közlekedés, óvoda, iskola, boltok stb….

Szerencsére az interneten rengeteg hirdető oldal van, ahol lehet nézegetődni, keresni, szűrni az igények alapján. De ajánlom a személyes keresést is. Üljetek autóba és nézetek körül a kiszemelt településen, így a környéket is jobban megismeritek. Mi egy jó pár hirdetést kinyomtatunk és megpróbáltuk megkeresni merre van mielőtt felhívtuk volna a hirdetőt. Ezeket többnyire nem találtuk meg, mert nem volt pontos cím és vannak nagyon hosszú utcák. :D De találtunk többet is amint csak eladó tábla volt és interneten nem volt fent. Ezeket lefotóztuk majd otthon, ha úgy gondoltuk felhívtuk. A személyes környék látogatás és az ingatlan hirdető oldalak segítségével, egy lehetséges lista felállítása után már az ingatlan megtekintése következik.

A következő részben arról írok, hogy az ingatlan megtekintés során milyen elengedhetetlen dolgokra kell odafigyelni illetve, hogy mi alapján döntsük el, hogy nekünk megfelel-e az adott ingatlan.

Remélem hasznos volt ez a kis blog bejegyzésem :)