Return to site

Fiatalság bolondság/boldogság - Hogyan álljunk neki első otthonunknak 3. rész

Házvásárláskor hivatalos ügyintézések

Ha meg van a tökéletes ingatlan számotokra és az adásvételi szerződésnél tartotok, van egy rossz hírem, még a nehezén nem vagytok túl. De jó hír, hogy már nincs sok hátra a nehéz részből.

Adásvételi szerződéskor mindig kérjétek ki az ügyvédetek véleményét és mielőtt megkötitek, kérjétek le a tulajdoni lapot és a térkép másolatot. Ezeket könnyen ügyfélkapun keresztül a NAV oldaláról letudjátok tölteni. A tulajdoni lapnak az ingyenes változata is elég saját részre, csak akkor kell a hivatalos, ha a vásárlás során mondjuk a bank vagy más hivatalos szervezet kéri.

broken image

Tulajdoni lapon megtudjátok nézni hány tulajdonosa van az ingatlannak és esetleg van e jelzálog terhelve az ingatlanra. Ez szintén fontos tényező, ha hitellel veszitek meg az ingatlant.

A mi esetünk egy sajnos manapság általános tényezőkből összeállt ingatlan vásárlás volt. Ez pontosan mit is takar? Mivel szerencsére céltudatosak voltunk ezért lakástakarékunk volt már kötve illetve, mindig raktuk félre a kis pénzünket, de a mai ingatlan árak és persze igények alapján (amit az előző részben részletesen kifejtettem) saját tőke mellett hitelt kellet felvennünk. Ez egy tipikus tényező, ma Magyarországon a legtöbb család/ ember nem engedheti meg magának, hogy hitel nélkül vásároljon ingatlant. Másik ilyen tényező, hogy általában a frekventált területeken 20-30 millió forint értékű ingatlanok 90%-át azért akarják eladni, mert adóssága van a tulajdonosoknak vagy valami tragikus családi esemény van a háttérben. Nos nálunk volt kb minden… hitellel egészítettük ki a vételár fennmaradó részét; az eladok súlyos tartozást halmoztak fel; ezek mellett családi tragédia folytán kiskorú is volt a tulajdonosok között ( ami egy plusz ügyintézés és rengeteg pappírral jár a gyámügy felé).

Ebben az esetben rengeteg igazolást, hivatalos iratot és minden egyebet be kell szerezni általában eredeti példányban, vagy hitelesítve a másolatokat. Ez bankonként, illetve ebben az esetben a gyámügy és végrehajtó igényeinek megfelelő nyomtatványokat és papírokat kellet beszerezni és elfogadtatni. Ha minden jól megy, a legtöbb esetben 10-30 munkanap átfutással kiállítják a papírokat, de akár több hónap is eltelhet a papírok beszerzésével.

Ha ez meg van, akkor még a bankoknál a kifizetési idő ezután jön, ami szintén változó időtartam. Mi február elején ajánlatott tettünk a házra ezt az eladók egy héten belül elfogadták, plusz egy hét volt a szándékvételi nyilatkozat aláírása. Majd az adásvételi is kb 1.5 hét. Papírok beszerzése elfogadtatása kb 2-2.5 hónap. A kölcsönt mi szerencsére a papírok elfogadását követően egy 1 hét alatt meg kaptuk. Majd 15 munkanap volt a kifizetés követően az adásvételi szerződésben megegyezve az eladókkal, hogy kiköltöznek.

Egy fontos tipp: kulcs átvételekor az eladókkal közösen szánjatok egy napot az órák átírására (víz, gáz, elektromos művek) mert így gyorsabb az ügyintézés, ha minden fél ott van személyesen.

Végül még egy jó tanács, ha előre látóak szeretnétek, lenni már az adásvételi után kérjetek segítséget a tervezésben vagy álljatok ti neki ötletelni és kalkulálni a költségekkel. Hogy ez könnyedén menjen nektek is a következőrészben ehhez kaptok egy kis segítséget majd. J