Return to site

Fiatalság bolondság/boldogság - Hogyan álljunk neki első otthonunknak 4. rész

Költségvetés

Ha a vásárláson túl vagytok, jön az izgalmas rész, ami majd a későbbi folyamatokat meghatározza. Ez nem más, mint az egyedi igények szerinti tervezés és ennek is egy fontos eleme, ami nem elhanyagolható az otthon felújítás költség kalkulációja.

A tervezésnél mindig fontosak az igények, de a költségkeret az, ami az igények összetettségét és mértékét leginkább meghatározza.

Célszerű azt a bizonyos kívánság listát előszedni, ami már a házvásárláskor összeírtatok, hogy mik a vágyaitok, álmaitok.
Ez után jöhet egy kis matek és kutató munka. Ami csak egy iránymutatás a felújításhoz, mert a piac most gyorsan változik. Mindig lesznek plusz költségek, amire úgymond egy vésztartalékot érdemes fére tenni.

broken image

Nálunk hatalmas elképzelések és munkák voltak a tervekben, ami biztosra vettünk, hogy elkerülhetetlenek lesznek. Mi a belső résszel kezdtünk a külsőt egyelőre fére raktuk részben…

  • Fal bontás
  • járólap és padló beton felszedés
  • fűtés korszerűsítés (padlófűtés, új kazán)
  • elektromos rendszer korszerűsítés
  • külső nyílászáró csere
  • beltéri ajtók cseréje
  • járólapozás
  • festés
  • bútorozás

Még egy párszor hallani fogjátok tőlem … de táblázatba szépen lelehet vezetni a költségek listáját :) Mi a következő képen tettük. A fenti listát még apró cafatokra szedtük szét. Például a bontás résznél számoltunk költséget munkagépek, konténer bérlésére. Mivel mi magunk végeztük a munka nagyját illetve a családban van kőműves mester, szakember, ezért munkabért nem számoltunk. Ugyan akkor építési anyagokat számoltunk (cement, tégla, áthidaló, sóder, homok és egyebek..) De akár egy apró részletről, mint a villanykapcsolók, konnektorok és villanyszerelésről is egy hosszú lista alakulhat ki…

broken image

Az árak összeírásában sokat segíthet egy tervező, aki figyel a részletekre, hogy semmi se maradjon ki és minél pontosabban lássuk, mire van keret. Valamint abban is segítség lehet, hogy minőség és ár aránya elfogadható legyen. Szerencsére a mi családi házunk tervezésénél nekem, mint tervező, könnyű dolgom volt, mert egyből tudtuk a férjemmel, hogy meddig ér a takarónk és mit szeretnénk. Valamint férjem szakmájából adódóan nagy segítség volt a villanyszerelés téren.

Ha szakembereket kértek fel munkára, mindig kérjetek részletes árajánlatot, ha valami nem egyértelmű nyugodtan kérdezzetek rá, hogy ez és ez mér van benne illetve ha hiányérzetek van, hogy mért nem számolta bele. Lehet hogy többször kell egyeztetni míg a pontos elképzeléseitek alapján mérik fel a munkát. De így a biztos, hogy a végén nem ér meglepetés titeket és azt kapjátok amit kértetek.

Befejezésül pedig még egy jó tanács, mielőtt a tervezésre kitérünk. A szakmámtól függetlenül az a tanácsom, hogy tanácsot kérni egy szakembertől nem szégyen, hanem lehetőség, hogy még jobb lehessen az otthonunk. Ha nem a tervezésben akadunk el, hanem a költségvetésben érdemes egy pénzügyi szakemberrel is egyeztetni már.

A képeket felhasználni csak engedéllyel lehet!