Return to site

Fiatalság bolondság/boldogság - Hogyan álljunk neki első otthonunknak 6. rész

Előszoba

Mitől lesz jó egy előszoba, vagy egy olyan rész a háznak, lakásnak ahova elsőként megérkeznek a vendégek? Sok apró részlettől…

Nem is gondolnák sokan, hogy ez az egyik legfontosabb helyiség. Ugyanis ez, az a terület az életterünkben, amit akarva vagy akaratlanul is használunk, méghozzá eléggé sokat. Ide érkezünk mikor haza jövünk munkából, bevásárlásból vagy bárhonnan, illetve ez az a helyiség, amit utoljára hagyunk el ha elmegyünk otthonról. Természetesen sok háznak van több bejárata is, de egy fő bejárat biztosan van.

Figyelembe kell venni az előszoba tervezésénél a családtagok számát, életkorát és szokásait is. Valamint fontos itt már a családtagonként a személyes holmi mennyisége is.

Mi szerencsések vagyunk, mert hatalmas előszobánk van ráadásul egy teraszról lehet bejönni, ami eső és szél védet. Nálunk ezt a „hatalmas” teret 3 főre terveztem meg. Annak ellenére, hogy csak 3-an használjuk, rengeteg tároló rész kell, ugyanis sok cipő és kabátnak kell a hely. (természetesen a cipők java az enyém :) ) Ezért 3 bútor is van, ahol tárolni lehet a rengeteg holmit. Egy egyszerű jysk-ös cipő tároló, egy pad, aminek a belsejébe cipőket lehet elrejteni és arra is szolgál még, hogy a cipőket kényelmesen ülve fel illetve le tudjuk venni, valamint a padlófűtés központi részét is eltakarja. Ezen kívül még egy nagy előszoba szekrény is készül a bejárati ajtó mögé, ahol szintén cipők és majd kabátok lesznek. Ezek még nem készültek el sajnos, a sok asztalos munka miatt, majd csak talán a közel jövőben lesz meg.
Ennek a szekrénynek a kialakítása olyan lesz, hogy az oldalán egy egész alakos bronztükör lesz.

Nagyon fontos, hogy ha van lehetőségünk, akkor minden esetben egész alakos tükröt helyezzünk el az előszobába. Mert csak abban tudja az ember tökéletesen ellenőrizni a toalettjét :)

broken image

Ne érjük be, ha van lehetőségünk egy készen kapható előszobafallal, amin van általában egy 50x90-es tükre.

Mivel a jysk-ös cipőtároló adott volt és passzolt a színvilága az enteriőrbe, a pad és a szekrény is a Szodoma tölgyből fog készülni. Ami egy visszafogott, de elegáns hatást kölcsönöz majd a bútoroknak.

Az előszoba fókuszpontja a lépcső fala lesz. Ezen a falon egy vertikális kert, vagy más néven növényfal lesz. Illetve a lépcső sötétre pácolt tölgyfa burkolatot kap. A rossz lépcső beosztást a fa burkolással igyekszünk majd korrigálni, és hogy fokozzuk a biztonságérzetet a meredekség ellenére a növényfalas rész másik oldalán egy falba süllyesztett kapaszkodó lesz kialakítva. A lépcső nyitott oldalán pedig, hogy megőrizzük a nyitott hatást üvegkorlátot helyezünk el. Üveg korlát esetén legyen szó lépcsőről vagy erkélyről, kint-bent edzet üveg használata fontos a biztonság szempontjából!

Ami még fontos volt végül nálunk a tervezésnél, hogy hol legyenek a kapcsolók és miket kapcsoljanak, illetve az okos otthon vezérléséhez egy központi rész hol legyen. Nálunk, ez előszobánál a kapcsolók a bejárati ajtók mellett kaptak helyett ahonnét a bejárati ajtó előtti terasz, előszoba lépcsőház és a garázs lejáró résznél lévő világítások kapcsolhatóak valamint az okos otthon rész is innét irányítható.

Előszoba alaprajza, ahol a közlekedésnek és tárolásnak is van elegendő tere:

broken image

Íme, a tervezett előszoba képekben is…

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image

+1 tipp! - Előszobában a tárolás úgy tökéletesíthető és akkor lesz mindennek meg a helye, ha lemérjük kb. hány méter cipőnk, kabátunk van, amit el kell rakni majd. Ha lemértük egy egyszerű számolással és az adott hely nagyságának ismeretével meg tudjuk határozni hány és mennyi polc vagy akasztós rész szükséges a holmijainknak.

A képeket felhasználni csak engedéllyel lehet!