Return to site

Fiatalság bolondság/boldogság - Hogyan álljunk neki első otthonunknak 8. rész

Vizes helyiségek

Vizes helyiség lehet fürdőszoba, vendég mosdó vagy akár háztartási helyiség.

Nálunk a földszinten található egyelőre még a fürdőszoba, amit remélhetőleg az év vége felé átfogunk alakítani háztartási helyiségnek. Ez mellett van egy vendég mosdónk is a földszinten

broken image

Ahogy azt már említettem korábban, a térrendezés szempontjából lényeges, hogy a vendég mosdó könnyen megközelíthető legyen, így célszerű az előszobához, bejárathoz közel kialakítani. Nálunk az előszobából közelíthető meg, de a szomszédságában van a konyha. Ami a vastag falak ellenére sem a legpraktikusabb. Sajnos nem volt se keretünk is időnk arra, hogy a vendég mosdót és a fürdőszobát felcseréljük. Így maradt az eredeti kiosztás. A fürdőszobából kialakítandó háztartási helység mellett mosdót teljesen újra terveztem.

Egy vendégmosdónál fontos szempont, hogy ne legyen túl zsúfolt, legyen látványos, de ne vegye el a megjelenése a „hű-ha” faktort a ház többi részétől. Lényeges, hogy legyen egy kézmosó, ha a helyiség mérete engedi. Ez nekünk és a vendégeknek is sokkal kényelmesebb, mint, hogy a használat után kérdezgessék, hol tudnak kezet mosni. Ha olyan a mosdó, hogy mi is mindennap használjuk, így a higiéniai kiegészítőket egy szekrénykébe rejtsük el, ne legyen szem előtt. Nálunk szerencsére kényelmes méretű a mosdó és viszonylag világos is, főként délutáni és az esti órákban mikor besüt a nap. Ezért is mertem sötét kék színt használni a mosdóban. Azért, hogy ne legyen túl nyomott az összhatás fehér metro csempével, illetve a mennyezeti lámpa mellett egy tükörrel és 2 db falikarral is ellensúlyoztam. Egy mosdót nem érdemes és nem is mutat jól ha túl díszítjük kiegészítőkkel. Egy oda illő visszafogott légfrissítő akár egy kis zöld növény vagy illatgyertya bőven elegendő.

broken image

Egy háztartási helyiség fő célja nem a megjelenés, hanem a funkció. A jelenlegi földszinti fürdőszobából alakítottam ki a háztartási helységet. Ez az a helyiség, amit nagyon jól és praktikusan ki lehet alakítani, így máris a háziasszony egy fokkal jobban fog szeretni mosni és vasalni. :)
Mivel hosszúkás az alaprajza és a vizes kiállások nagyjából jó helyen vannak, ezért úgy alakítottam ki, hogy egy hosszú tároló és pakoló felülettel rendelkező pult és szekrénysor elférjen, amibe a mosógép is be van építve. Mellette a mosogató, mély mosogató medencével, ahol akár a koszos cipők és nagyobb tárgyak is könnyen tisztíthatóak. A kád helyére egy kicsi 80x80-as zuhanyzó kerül a sarokba. Praktikus, ha olyan koszos munkát végzünk, akkor nem kell az egész házon végig menni, vagy akár egy meleg nyári napon egy frissítő zuhanyt is tudunk venni. A zuhanyzóval szembe egy szennyes ledobót is beterveztem az emeletről, hogy kényelmesen a fenti fürdőszobából a koszos ruhákat csak leengedjük egyenesen a háztartási helyiségbe. Azért, hogy ne legyen szem előtt egy beépített szekrényben rejtettem el a szennyes kosarat, illetve a porszívót, vasalót, vasalódeszkát, tisztítószereket, nejlontáskákat és egyéb dolgok.

broken image
broken image
broken image

Az emeleten újonnan kerül kialakításra a fürdőszoba. A tetőtéri a csempe választással igyekeztem nagyítani a teret és visszahozni a barnát, bronzot, ami több helyen megtalálható a házban. Ahogy beérünk a fürdőszobába a WC melletti falon rejtett ajtóval lesz kialakítva a szennyes ledobó ajtaja, ami szintén burkolva lesz. A térdfalnál a kis kihasználatlan részeknél tárolókat alakítottam ki, ami kádnál is megtalálható így a nem túl esztétikus tusfürdős flakonokat ellehet rejteni.

A WC-nél mivel a térdfalnál található figyelembe kell venni a térdfal magasságát és az ergonómiai szempontokat. 110 cm-nél (45°-os lejtésű tetőnél) nem lehet alacsonyabb a térdfal magassága különben kényelmetlen a WC használata és könnyen beüthetjük a fejünket.
A mosdószekrényben szintén tárolásra alkalmas nagy fiókokat hoztam létre. A szekrényen egy pultra ültetett négyzetes kerámia mosdót helyeztem el, amely el van tolva oldal irányba, hogy a pulton legyen elég hely a sminkelésnek vagy a készülődéshez szükséges kellékeknek.

Fontos a jó megvilágítás a fürdőszobában főként a tükörnél. A tükörnél függő lámpákat helyeztem el a mennyezeti világításon kívül. A helyég természetes fényéről, pedig a nagy tetőtéri ablak gondoskodik.

Lényeges, hogy úgy legyen kialakítva fürdőszoba egy tetőtérnél, hogy a használata mindig legyen kényelmes ugyan akkor, ha kicsi a helyiség olyan burkolatot, színeket használjunk, ami tágítja a teret. Ezt a burkolat kiosztással is tudjuk még fokozni akár függőleges irányba is.

broken image
broken image
broken image

A képeket felhasználni csak engedéllyel lehet!