Return to site

Fiatalság bolondság/boldogság - Hogyan álljunk neki első otthonunknak 2. rész

Előző részbe a keresés elindításáról írtam. Mik a nehézségei és mik fontos lépései.

 

Ebben a részben az ingatlan megtekintésével kapcsolatos fontos tényezőkről olvashattok.

broken image

Arról még nem esett szó az előző részben, hogy a hirdetések többsége, ami interneten megtalálható, rengeteg képet tartalmaz, sokszor nem megfelelő pozícióból és szögből elkészítve. Olykor van, hogy helytelen, aránytalan alaprajzzal vagy rosszabb esetben alaprajz nélkül hirdetik az ingatlant. Azonban nagyon fontos információkat tartalmazhat már akár egy aránytalan alaprajz is. Ez a későbbiek során még fontos lehet! De ne csak a képeket nézzétek meg, olvassátok el a leírást is!
Van, hogy nem aktuális állapotot tükröznek a képek, illetve abban is sokat segít, hogy megtudjátok például volt-e fűtés korszerűsítés, nyílászáró csere vagy épp egyéb felújítás az ingatlannal kapcsolatban.

Ha meg van a kiszemelt ingatlan egyeztessetek időpontot a tulajjal vagy ingatlanossal. Fontos az időzítés, hogy természetes fénybe tudjátok megtekinteni az ingatlant. Így annak külső állapotát illetve az udvar rendezettségét is megfelelően feltudjátok mérni. Továbbá sok ingatlan esetén nem megfelelő a bel tér világítás így az apróbb fal hibák nem kivehetőek természetes fény hiányában.

Fontos, hogy ne féljetek mindent megnézni, és erre időt szánni! Akár kérjetek engedélyt a padlás vagy pince megtekintéséhez is. Ha nagyon tetszik az ingatlan akkor kérdezzétek meg, készíthetek-e róla fotókat. Később eszetekbe fog jutni pár dolog, hogy „az, hogy is volt…? Volt ott ilyen meg olyan….?” , ilyenkor jó hasznát veszitek a képeknek. Ha ingatlanos mutatja be a házat vagy lakás előnyös, ha tulajdonos is jelen van, mert az ingatlannal kapcsolatos személyes kérdésekre sok esetben csak ő tud választ adni. Nyugodtan érdeklődjetek a rezsi költségekről, téli fűtés igényről (bár ez egyénenként eltérő lehet), milyen a közlekedés (télen, nyáron), milyenek a szomszédok, mi a tapasztalata a településsel és ott lévő szolgáltatókkal kapcsolatban stb.

Általában több eladó ingatlant célszerű megtekinteni. Ez akár több hónapot is igénybe vehet. Mi 2017 augusztus elején álltunk neki keresni és előszőr szeptember végén mondtuk azt egy ingatlanra, hogy itt eltudnánk képzelni a jövőnket. Ha megvan a választott ingatlan tartalékba érdemes még 1-2-t opcióként megjelölni, ha van több szóba jöhető ingatlan. Ha egy környéken található, akkor azok egy időben tekinthetők meg, így utazási költséget és időt spórolhattok.

Megtekintés követő teendők:

  • Tulajdonilap és térkép lekérése (így megtudhatjátok van-e terhet az ingatlanon, hány tulajdonos van, valóban minden épület és melléképület megfelelően van-e bejelentve a földhivatalnál)
  • Kívánság lista ellenőrzése
  • Pro és kontra lista írása az ingatlannal kapcsolatban
broken image
  • Az ingatlan állapotától függően felmérni, mennyi pénzt kell ráfordítani, hogy beköltözhessetek, elég lesz-e a megtakarításotok.
  • Másodszorra is kérjetek megtekintést az ingatlanra, ekkor van lehetőség az elfelejtett dolgok pótlására (megnézni, megkérdezni). Fontos, hogy írjatok listát, mit nézzetek meg feltétlenül, így nem marad el semmi fontos dolog.

Javaslom ennél a résznél bevonni a közeli családtagokat, vagy akár egy szakembert, aki segít az igényeitek alapján meghozni a jó döntést, hogy valóban lehet-e az adott ingatlanból állom otthonotok a későbbiek során.

Nekünk könnyű volt, ez a rész, mert én alapból a lehetőségeket és nem a jelenlegi állapotokat tartottam szem előtt a megtekintéskor. Férjemnek elmondtam ez elképzeléseimet, hogy szerintem mit lehetne kihozni az adott ingatlanból és általában egyezett a véleményünk. Szerencsére neki is jó a képzelő ereje így már az elejétől együtt ötletelhettünk.

Ezek után, ha nem is 100%-osan de több mint 90%-ban megfelel az adott ingatlan a követelményeknek, akkor jön az a bizonyos fontos döntés: Megveszük! 😊

A következő részben arról írok, hogy az ingatlan vásárlásása közben milyen nehézségekkel találhatjátok szembe magatokat.