Return to site

Fiatalság bolondság/boldogság - Hogyan álljunk neki első otthonunknak 5. rész

Tervezés

Amint már említettem a tervezést jóval előbb ajánlott elkezdeni, mint a munkálatokat, több okból is. Ilyen ok lehet, a költség kalkulálás vagy éppen az, hogy ne kapkodjunk a kivitelezés kellős közepén, hogy most milyen legyen vagy mi legyen egy adott helyiségben. Tervezést ötleteléssel, inspirációs képek gyűjtésével érdemes kezdeni. Inspirációs képeket rengeteg helyről lehet gyűjteni manapság az internetes oldalak és különböző magazinok vagy akár tv műsorok alapján.

Ez egy lakberendezőnél sincs másképp csak annyi, hogy most nem a megrendelőtől kaptam a képeket, hanem én és a férjem is gyűjtöttük őket. Elsődleges inspirációs forrás számunkra a www.pinterest.com valamint az www.instagram.com volt. De a képzelet is nagyon fontos.

Emlékszem mikor először jöttünk megnézni a házat az ingatlanügynökkel, ő mint minden ingatlanos a legjobb színben igyekezett feltüntetni a házat és a számára egy két ötletét ecsetelte, hogy milyen lehetne a ház egy semleges színnel meg ilyen-olyan bútorral. De én már akkor láttam magam előtt a még több lehetőséget. Férjemnek az elképzeléseimet otthon kis skiccekkel rajzoltam le, hogy szerintem mi lehet ebből a házból.

Természetesen másodszor is megnéztük és akkor az állapotát figyeltem, mi rossz állapotú, mi jó és mi bontható vagy épp megmenthető.

Ötleteim között elsőként szerepelt a front megváltoztatása, ami a vendég és majd a gyerekszoba kialakításában is fontos szerepet kapott. A hirdetésben volt egy külső nézet a házról azt Photoshop segítségével gyorsan átalakítottam, hogy lássuk, mi lehetne…

broken image

A tervezésben sokat segített az is, hogy voltak képek a házról valamint, hogy az eladók megengedték, hogy felmérjem az ingatlant. A felmérést követően pontos méretekkel tudtam tervezni, dolgozni és egy 3D modellező programban elkészíteni a házat.

broken image

A belső megtervezésénél az inspirációs képek mellett a funkciót és az életstílusunkat is figyelembe vettem. Az életmódunknak megfelelő szerkezeti átalakításokat pedig a programban könnyedén elkészítettem, ami alapján a kivitelezés kezdetét vehete.

Nagy változás a beosztást illetően csak a földszinten történt. A tetőtérben falmozgatás, bontás szerencsére nem kellett. A földszinten a helyiségek funkcióinak nagy része teljesen megváltozott. Első kettő szobából egy nagy nappalit alakítottam ki, a hátsó szoba dolgozószoba lett, valamint a lenti fürdőszoba megszűnik és háztartási helyiségként fog funkcionálni, amint elkészül az emeleti fürdőszoba. A költségkeret egyenlőre nem engedte meg, hogy a fürdőhöz és mosdóhoz olyan mértékbe hozzá nyúljunk, hogy felcseréljük a kettőt. (Pedig tervezés szempontjából az ideálisabb lenne mivel mostani állapotban a mellékhelység a konyha-étkező mellett található. Hiába van egy kis "folyosó" előtte még is a másik kialakítással a kellemetlen hangok vagy szagok nem lennének zavaróak.) A lépcső kialakítása és helye fix, sajnos eléggé rosszul számolták ki a lépésfokokat mikor épült a ház így a kényelmes lépcső kialakítása nem megoldható se a tetőtérre se a garázsba.

broken image

Mikor a helyiségek kialakultak, jöhetett a számomra legélvezetesebb része. Az inspirációs képek és anyag illetve szín minták „életre keltése” a programban. Mi a modern stílust részesítettük előnybe egy csipetnyi otthonosságot teremtő klasszikus stílussal. Így a fő színek a fehér, szürke és kiegészítőként még a padlizsán jelenik meg, domináns anyagként pedig az amerikai dió.

broken image
broken image

Valamint a most nagy divat hatásaként a fémesség jegyében a vörösréz is szerepet fog kapni.

broken image

És íme, a házról pár kép, hogy milyen volt mikor megvettük…

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image

A következő részben pedig helyiségenként ismerhetitek meg a tervezés részleteit.

A képeket felhasználni csak engedéllyel lehet!